1. خانه
  2. مقالات
  3. سنگ مرمریت چیست؟

سنگ مرمریت چیست؟

سنگ مرمریت یکی دیگر از سنگ های استفاده شده در بخش ساختمانی می باشد. به دلیل تنوع رنگی بالا و رگه های زیبایی که دارد از دیرباز مورد توجه بسیاری از طراحان داخلی و معماران قرار گرفته است. علاوه بر استفاده از این سنگ در آشپزخانه می توان از آن به عنوان کف پوش و دیوارپوش نیز استفاده کرد.سنگ مرمریت از لحاظ قیمتی بسیار مقرون به صرفه تر از اسلب سنگ گرانیت است زیرا به دلیل سختی پایین تری که نسبت به سنگ های گرانیتی دارد هزینه استخراج آنها از معادن پاینتر است همچنین هنگام برش و فراوری زمان و هزینه کمتری برای اسلب سنگ مرمریت در مقایسه با اسلب سنگ گرانیت نیاز است. سنگ مرمریت یک سنگ دگرگونی است این سنگ هنگامی که سنگ آهک تحت تأثیر گرما و فشار دگرگونی قرار می گیرد تشکیل می شود. سنگ مرمریت از کلسیت (CaCO 3 ) تشکیل شده است اما در ساختارش شاهد مواد معدنی دیگری نظیر کوارتز،اکسید های آلومینیوم و میکا نیز می باشیم.طی فرآیند دگرگونی ، کلسیت موجود در سنگ آهک طی گرما و فشاربالا مجددا متبلور شده  و سنگی را تشکیل می دهد که توده ای از بلورهای کلسیت بهم پیوسته است.

اسلب سنگ مرمریت-کابین نت

سنگ مرمریت چگونه شکل می گیرد؟

تبدیل سنگ آهک به سنگ مرمریت معمولاً در محلی که دو پوسته زمین به هم برخورد می کنند رخ می دهد، که در آن مناطق بخش بیشتری از پوسته زمین در معرض گرما و فشار دگرگونی منطقه ای قرار می گیرد. برخی از سنگ های مرمریت نیز هنگام مجاورت سنگ آهک با ماگما و در اثر گرمای ناشی از این تماس بوجود می آیند.در مراحل اولیه دگرگونی و تبدیل سنگ آهک به این نوع سنگ ، بلورهای کلسیت در سنگ بسیار کوچک هستند. با پیشرفت دگرگونی ، کریستال ها بزرگتر می شوند و بلورهای بهم پیوسته کلسیت به راحتی قابل تشخیص می شوند. تبلور مجدد و قابل تشخیص بودن بلورهای کلسیت همان چیزی است که باعث تشخیص بین سنگ آهک و این نوع سنگ می شود. رشد بلورهای کلسیت به مدت زمان فرآیند دگرگونی بستگی دارد. اگر سنگ آهک مدت زمان کمتری در معرض دگرگونی قرار بگیرد بلورهای کلسیت موجود در آن کوچکتر خواهند بود.

سنگ مرمریت مزایا و معایب

از سنگ مرمریت در ابعاد کوچک به عنوان سنگفرش در بزرگراه ها ، پایه های ساختمان و انواع دیگر ساخت و سازها استفاده می شود.سنگ های مرمریتی که دارای ابعاد بزرگتری هستند از آن ها در بناها ، ، مجسمه ها ، سنگفرش ها و پروژه های دیگر استفاده می شوند.
واکنش با اسید: از آنجایی که سنگ از کربنات کلسیم تشکیل شده است در تماس با اسیدها از خود واکنش نشان داده و رنگ سطح آن تیره تر شده و دچار فرسایش و خرد شدگی می شود.
سختی: این سنگ از دگرگونی سنگ کلسیت تشکیل شده است و دارای سختی سه در مقیاس سختی Mohs است . به دلیل سختی پایین  سنگ مرمریت به آسانی تراشیده می شود و همین امر سبب شده است تا برای تولید مجسمه ها و اشیا زینتی گزینه مناسبی باشد.
توانایی پذیرش پولیش یا ساب:  سنگ مرمریت از جمله سنگ های طبیعی است که خاصیت ساب و پولیش پذیری بالایی دارد.پس از اتمام برش سنگ و سنباده زدن آن سنگ های مرمریت را می توان به راحتی براق کرد. سنگ مرمریت برش خورده وصیقل داده شده را می توان به عنوان کف پوش، دیوارپوش و در ستون ها همچنین آشپزخانه ها استفاده کرد.

پاک کردن لکه های روی سنگ

برای پاک کردن لکه های ایجاد شده بر روی سطوح سنگ مرمریت می توان از یکسری مواد استفاده نمود. در این مقاله به ذکر و نحوه استفاده از آن ها می پردازیم. این مواد عبارتند از : جوش شیرین،آب ،پراکسید هیدروژن (برای لکه های سرسخت) شما می توانید لکه های روی میز خود را به شرح زیر پاک نمایید.
برای پاک کردن لکه ها نیاز به تهیه مخلوطی خمیری شکل از ترکیب جوش شیرین و آب هستید. در ابتدا یک قاشق غذا خوری جوش شیرین را با یک قاشق غذا خوری آب مخلوط کنید. این مخلوط بایستی غلیظ باشد.مخلوط خمیری بدست آمده را بر روی لکه قرار دهید و بگذارید یک شب بر روی آن قرار گیرد.روز بعد آن مخلوط را از روی کانتر یا میز خود پاک کرده و سپس با آب و صابون محل لکه را بشویید. در صورتی که همچنان اثری از لکه بر روی میز بود بایستی مدت زمان بیشتری از این مخلوط استفاده کنید یا پر اکسید هیدروژن را به مخلوط خود اضافه نمایید.
در صورت ریختن هر نوع مایعی بر روی سطح سنگ مرمریت کف را با استفاده از آب ولرم تمیز بشویید و سپس با پارچه نرم خشک کنید. تمیز کردن با یک تمیز کننده مناسب ، دو بار شستشو و خشک کردن حدود دو بار در ماه کف مرمریت را از خاک پاک می کند و از خاکستری شدن جلوگیری می کند.

روشهای نگه داری از مرمریت:

سنگ مرمریت ، ظریف ، متنوع و با دوام است و مانند هر سطح دیگری برای حفظ زیبایی نیاز به تمیز کردن ، مراقبت و نگهداری دارد. از آنجا که جاذب است ، صفحه کابینت و سنگ فرش مرمریت نیاز به مراقبت ویژه ای دارند. این سنگ می تواند در اثر ریختن مایعات یا روغن بر روی سطح آن لکه شود و به مواد شیمیایی مانند تمیز کننده های خانگی ، لیمو و اسیدهای خانگی مانند آب مرکبات و سرکه واکنش نشان داده و دچار آسیب و لکه می شود. در صورتی که در بیرون از منزل و نمای خارجی استفاده شود در برابر باران اسیدی یا آلاینده های جو ، که باعث فرسایش و تغییر رنگ سطح آن می شود ، بسیار آسیب پذیر است.
توجه داشته باشید که از مرمریت صیقلی در مناطق پر رفت و آمد استفاده نکنید.
هر چیزی را که روی سنگ می ریزد بلافاصله پاک کنید.
حتما جهت جلوگیری از لکه شدن سنگ برای زیر لیوان ها از زیر لیوانی استفاده کنید.
برای قرار دادن وسایل گرم روی  این محصول از پد گرماگیر استفاده کنید.
به دلیل جاذب بودن سنگ به طور مرتب سطوح آن را تمیز کنید.
از مواد شیمیایی پاک کننده و دارای مواد ساینده قوی جهت پاک کردن سطوح استفاده ننمایید. از پاک کننده های شیمیایی ، اسیدهایی مانند سرکه و پاک کننده های دوغاب ، پاک کننده های وان یا کاشی روی مرمریت خودداری کنید.آنها سبب می شوند تا سنگ شما دیگر درخشش خود را نداشته باشد و آن را مات می کنند.
از آب گرم برای تمیز کردن شیر ریخته شده استفاده نکنید ، زیرا انجام این کار باعث بدتر شدن لکه می شود.

بهترین تمیز کننده های مرمریت

لطفا از پاک کننده های خانگی بر پایه اسید روی سنگ مرمریت خود استفاده نکنید. از پاک کننده های خنثی برای تمیز کردن سطوح استفاده نمایید زیرا به سطح آسیب نمی رسانند. مایعات یا پودرهای ظرفشویی عاری از فسفات و سازگار با محیط زیست ، مواد شوینده مناسب (PH 7 – نه اسیدی و نه قلیایی) یا صابون های پایه روغن نباتی نیز خوب هستند ، به شرطی که صابون را در انتها کاملاً  از روی سطوح آبکشی کنید.

انواع رنگ ها  و مدل های در سنگ مرمریت

سفید:تماما سفید و درخشان است مانند مرمریت دهبید و بیرجند
سبز:به دلیل داشتن کانی کلریت در آن به رنگ سبز است مانند مرمریت سبز نایین و انارک
قرمز:به دلیل وجود کانی هماتیت به رنگ قرمز است مانند مرمریت قرمز کرمان
مشکی:به دلیل وجود کربن در ساختارش به رنگ مشکی است مانند مرمریت مشکی محلات و نجف  آباد
قهوه ای:به دلیل نوع کانی های موجود در آن به رنگ قهوه ای است مانند مرمریت قهوه ای مهکام و مرمریت قهوه ای جندق

کشور های دارای معادن سنگ مرمریت-کابین نت

منابع اصلی سنگ مرمریت

این سنگ در رسوبات عظیمی وجود دارد که می تواند صدها متر ضخامت داشته باشد و بخش گسترده ای از زمین را شامل می شود. این امر باعث می شود تا در مقیاس وسیعی از لحاظ اقتصادی استخراج شود و سالانه میلیون ها قطعه سنگ از این معادن استخراج می شود.
کانسارهای این سنگ را می توان در کشورهای مختلف جهان یافت .غنی ترین معادن این سنگ در آسیا در کشور پاکستان و در مرز ایران قرار دارند. چین و هند نیز دیگر کشور های دارای معادن این سنگ می باشند. کشورهای اروپایی مانند ایتالیا ، ایرلند ، اسپانیا ، یونان ، روسیه و آلمان  و کشور آمریکا دیگر کشورهای دارای معادن سنگ مرمریت هستند

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed